## Percentages

### What does Percent mean mathematically?

‘Per’ means divide by

‘Cent’ means 100

Examples

Write 37% as a decimal

Write 43% as a fraction

### Fractions of an amount

Mathematically ‘Of’ means

Examples

What is 52% of 76kg

(Note: % means and of means )

So 52% of 76kg = 39.52kg

Mad-dog wants to buy a pair of diamond encrusted drum sticks which $550. She doesn’t have enough money and decides to try and use charm to get the shop keeper to drop the price. After much negotiation he agrees that she will only have to pay 65% of the original price. How much does Mad-dog pay.

We require 65% of $550 = $357.50

### Percentage increase and decrease

If we have got all of something then we can say that we have got 100% of it. So if we want 10% more for example, that would mean that we want 110% of the original amount. Also, if we want 15% less for example, that would mean that we require 85% of the original amount.

Examples

Increase 28g by 30%

We want 130% of 28g.

(since 100% + 30% = 130%)

So answer is

Decrease $2200 by 17%

We want 83% of $2200.

(since 100% – 17% = 83%)

We require 83% of $2200 $1826

Bruce is training for a fighting match. At present she can hit with a power of 472. To stand a chance of winning she needs to increase her power by 12%. What power does she require.

112% of 472 =

### Percentage change

To calculate the percentage change we first find the fractional change and then change this to a percentage.

The fractional change =

So it follows that the Percentage change =

Examples

Jack buys a collection of books for $8000 and 1 year later she sells them for $8750. What is the percentage change in its value.

Actual change = $750

Percentage change =

### Finding the value before a percentage increase or decrease

If something has had a given percentage () taken off it, then we need to realise that we have (100 – )%.

The method we will use will be to find 1% and then multiply up to get 100%, the original amount.

Examples

A car’s value is reduced by 20% to $4500. What was the original price?

, because 100% – 20% = 80%

, we divide by 80 on both sides to get 1%

, we multiply by 100 on both sides to get 100%

So the original price was $5625

Chewy sees a shop with a sale on. The sign says 15% off everything. She sees a brown mohair jumper and decides that she must have it. If the jumper costs $120 in the sale, how much was it originally?

So the original price was $141.18

Luce goes to a pet shop that is saying that it will pay the GST. When she enters the shop she sees an elephant for sale with a price tag of $15000. Luce has always wanted an elephant and decides to buy it. How much does it cost?

The elephant costs $13043.48